D Vitamini Kaç Olmalı? Nasıl Yükseltilir?

0

D vitamini insan hayatında oldukça önemli yeri olan vitaminlerden bir tanesidir. Günümüzde birçok kişi D vitamini eksikliğinden dolayı çeşitli hastalıklara yakalanmaktadır. D vitaminini çoğaltmanızın birçok yolu vardır. D vitamini düzeyinizin düşük olduğunu düşünüyor ve yükseltmek istiyorsanız bu makalemizde tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

İçindekiler

D Vitamini Değeri Kaç Olmalı?

D vitamini ile ilgili olarak sorulan en çok hususlardan bir tanesi D vitaminin normal değerleridir. Birçok kişi hastaneler vasıtasıyla D vitamininin yeterliliğini kontrol ettirmekte ve yeterli düzeyde olup olmadığını öğrenmek istemektedirler.  D vitamini değerleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bunun en büyük sebebi ise D vitaminlerinin vücutta belirli fonksiyonları yerine getirmesidir. Bu ise vücudun ihtiyacına göre değişmektedir dolayısıyla bu düzeyde kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. D vitamini özellikle hastalık durumunda ve gebelik durumunda büyük bir rol üstlenmektedir. D vitamini ayrıca çocuklarda, kronik hastalar ve kanser hastalarında tetkik ettirilmesi gereken vitaminler arasında yer almaktadır.

D Vitamini Nasıl Yükseltilir?

Yaptırmış olduğunuz tetkikler sonucunda D vitamininizin yetersiz düzeyde olduğu görülüyorsa D vitamini yükseltmenizi sağlayacak birkaç etken bulunmaktadır. Fakat bunları denemeden önce muhakkak doktorunuzun vermiş olduğu reçeteyi dikkat ve özen ile kullanmalısınız. Ayrıca doktor kontrolünde bu hususları danışarak davranmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Sizler için D vitaminini yükseltmenizi sağlayacak bazı etkenleri listeledik;

  • Güneşlenme: D vitamini elde etmenin en kolay ve verimli yolu güneşlenmektedir. Ayrıca güneşlenme sürecinde yeterli kadar durmanız herhangi bir yan etki ve zarar görmenizi engelleyecektir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus dik yani fazlaca güneş ışınlarına maruz kalmamaktır.
  • Beslenme: D vitaminin bir diğer önemli etkeni beslenmektedir. İçerisinde bolca D vitamini barındıran besinler tüketmeniz vücudunuzdaki D vitamini oranını yükseltecektir. Bu besinler, somon, uskumru, morina balığı ve yumurta olarak değerlendirilebilir. Bu besinleri doktor tavsiyesi olmadan ve yeterli düzeyde almadan kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
  • Kış Aylarında D Vitamini Almak: Güneşin az bulunduğu kış aylarında D vitamini almak oldukça zordur. Bu durumda beslenmiş olduğunuz gıdalardan D vitamini ihtiyacını karşılamaya çalışmanız gerekmektedir. Ayrıca doktorunuz tarafından verilen reçeteyi de özenli ve dikkatli bir şekilde kullanmalısınız.

Ne Kadar D Vitamini Takviyesi Almalıyım?

Makalemizde belirttiğimiz üzere D vitamini ihtiyacı kişiden kişiye değişmektedir. Bu durumun tetkiki için öncelikle uzman bir doktor tarafından muayene olmanız ve değerlerinizin net olarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu değerler karşısında doktorunuzun önereceği tavsiyelere uymanız ve vücudunuza yeteri kadar D vitamini almanız oldukça önemlidir. Vermiş olduğumuz bilgiler doktor tavsiyesi yerine geçmediğini tekrar hatırlatmak isteriz.


Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.