Tavuk Yemek Zararlı Mı?

0

Tavuklarda kullanılan antibiyotik, hormon ve diğer bileşenler birçok insan için sağlığa zarar verip vermediği hususunda merak konusu olmuştur. Protein alımına dikkat eden birçok sporcu için gerek maliyeti gerekse tadı açısından tavuk eti çok iyi bir kaynaktır. Sağlamış olduğu maliyet ve lezzet ile birlikte tavuk eti oldukça çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Sizlere bu yazımızda Tavuk Yemek Zararlı Mı? Konusundan bahsedeceğiz.

İçindekiler

Sanayi Tipi Tavuk Nasıl büyür?

Marketten aldığımız sanayi tip tavukların nasıl büyüdüğü ve yetiştirildiği herkesçe merak edilen bir konudur. Bundan başlamak gerekirse tavuk yetiştirici firmalar ilk olarak piyasadan yeteri kadar civciv temin etmektedirler. Seçilen ve alınan civcivlerin çoğu daha hızlı ve iyi büyüme gösteren cinslerden seçilmektedir. Alınan civcivler dar ve havasız besi yerlerine doldurulmaktadır. Eğer besi yani eti için besleniyorsa civcivlerin daha az hareket etmesi ve hızlı büyümesi için dar alanlar seçilmektedir.

Bu dönem içerisinde civcivler belirli bir kapasiteye ulaştıktan sonra beslenme süreçleri değiştirilmektedir. Ot ve böcek gibi tavukların doğal gıdası olan besinlerden uzaklaştırılarak bol kalorili yapay besinler ile beslenmeleri sağlanıyor. Bunun hemen ardından ise antibiyotik kullanımı devreye sokulmaktadır. Bu kadar çok hayvanın bir arada kalmasının ve hasta olmamasının en büyük nedenleri de antibiyotik kullanımıdır.

Tavuklarda Antibiyotik Kullanımı

Tavuklarda antibiyotik kullanımının bir diğer nedeni de bağırsak florasını yok etmektir. Bunun en büyük nedeni ise tavukların erken büyümesinin sağlanmasıdır. İnsanlar da olduğu gibi tavuklarda da bağırsakların zarar görmesi hızlı bir şekilde kilo almalarına ve dolayısıyla hızlı bir şekilde gelişmelerine neden olmaktadır. Bu durumu bilen üreticiler tavuklara yoğun miktarda antibiyotik vererek hormonal sistemlerini bozmakta ve daha çabuk gelişim göstermelerini sağlamaktadır.  Yapılan araştırmalar sonucundan dünya da kullanılan antibiyotiklerin yaklaşık %70’inin hayvanlara verildiği bilinmektedir.

Tavuk Tüketimi ve Sağlık Üzerine Etkisi

Tüm bu kötü durumlara rağmen üretilen tavuklar büyük bir hızla tüketilmektedir. İnsan sağlığına başta çok bir etkisi olmasa da zamanla bu tüketim belirli sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Tavuk tüketiminin insan sağlığı üzerindeki etkilerinden bahsetmek gerekirse başta hormonal değişimler gelmektedir. Bunu küçük yaşta erkek ya da kızların ergenliğe girmesinden anlayabiliriz. Tavuklara verilen antibiyotik hormonal değişikliklerin başlıca nedenidir. Arsenik, içerisinde oldukça toksik madde barındırmaktadır. Bu ise insan bedeni için oldukça zararlıdır. Ülkemizde nadir olarak görülse de yurtdışında imal edilen tavuklarda arsenik maddesi fazlasıyla görülmektedir.

Tavuk Yemek Zararlı Mı? Nasıl Korunacağız?

Tavukların yetiştirilmesi ve insan sağlığı üzerindeki etkileri makalemizde belirttiğimiz üzere bir gerçektir. Tavuk etleri, insan sağlığını şimdilik çok etkilememiş olsa bile geleceğe yönelik büyük bir risk oluşturabilir. Sağlığımız ise olasılıklara bırakılacak kadar ucuz değildir. Sanayi tipi tavuk etinden özellikle fast food zincirleri tarafından sunulan bu besinden uzak durmanız ve daha doğal bir şekilde yetişen tavuklardan faydalanmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.


Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.