Protein Tozu Nedir? Protein Tozu Zararlı mı?

0

Protein tozu bilindiği üzere fitness ve body gibi vücut geliştirme sporu ile uğraşanların vazgeçilmez besinleri arasında yer almaktadır. Bunun en büyük nedeni ise proteinin kas yapımında oldukça büyük bir etkisinin bulunmasıdır. Çünkü kasın ana maddesi proteindir. Vücut geliştirme sporu ile uğraşanların birçoğu günlük hayatta yedikleri besinlerden protein ihtiyacını karşılayamamakta ve bu ihtiyacını karşılamak için protein tozuna başvurmaktadır.

Protein tozu sporcular açısından kas yapımında ve kasın olgunlaşmasında oldukça büyük bir etkendir. Protein tozunun birçok faydası olduğu gibi aşırı kullanımında da insan sağlığına büyük olumsuz etkileri vardır. Protein tozu verimli ve yeterli bir şekilde kullanıldığında bizlere kas yapılması için gereken pratikliği ve enerjiyi hızlı bir şekilde sunmaktadır.

Üstelik porsiyon başına yaklaşık olarak 25 gram civarında protein sunmakta ve içerisindeki yağ ve şeker oranı da neredeyse 1, 2 gram civarındadır. Sporcuların her zaman et ve yumurta gibi besinleri yemesi mümkün olmadığından kas inşası için genellikle protein tozu tercih edilmektedir. Ayrıca bilinmeli ki protein tozunun özel kas büyütme etkisi bulunmamaktadır.

Protein Tozu Nedir? Protein Tozu Ne İşe Yarar?

Protein zorları peynir alt suyunun saflaştırılması işleminden elde edilmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere protein tozlarının saf maddesi peynirdir. Protein tozu denilince ilk akla gelenlerden birisi de Whey proteindir. Whey protein en saf protein çeşitleri arasında yer almaktadır. Whey proteinler peynir alt suyunun doğal filtreleme işlemlerinden geçirilmesi sonucunda üretilmektedir. Herkes tarafından yanlış olarak bilinen içerisinde kimyasal ve sentetik madde bulunmamaktadır. Protein tozları doğal olarak üretilmektedir. Bir ek besin olarak tüketilmektedir.

Doğal yollardan yaklaşık 30 gram protein alabilmeniz için 4-5 adet yumurta tüketmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra bu yumurtaların yapımında ve alımında harcanan emek de düşünüldüğünde protein tozu oldukça mantıklı bir besin haline gelmektedir. Yumurta ve et yemek yerine süt ve whey protein tozu ile hazırlayacağınız karışım sizlerin yeterli ve verimli bir şekilde protein almanıza yardımcı olacaktır. Özellikle antrenman sonrası yapılacak bu karşımı almanız sizlerin daha dayanıklı ve canlı olmanıza fayda sağlayacaktır.

Protein Tozlarının Zararları veya Yan Etkileri Var Mı?

Protein denilince akla gelen can alıcı sorulardan bir tanesi de Protein tozu zararlı mıdır? Sorusudur. Bilinmelidir ki Proteinler bir hormon, doping ya da mucizevi bir ürün değildir. Protein tozu belirttiğimiz üzere peynirin alt suyundan yapılan bir ek besindir. Her şey de olduğu gibi proteinde de aşırı kullanım bazı sağlık problemlerine yol açmaktadır. Fakat yeteri kadar kullanımı sporcular için verimli bir faydaya sahiptir.


Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.