Spor Sonrasında Yenilmemesi Gerekenler Listesi

0

Spordan sonra tüketilen besinlerde spordan önce tüketilen besinler kadar önemlidir. Sporculara özel olarak oluşturulan diyet listelerinde hem spor öncesine hem de spor sonrasına ait besinler bulunmaktadır. Oluşturulan bu diyet listeleri genellikle protein, karbonhidrat ve sudan oluşmaktadır. Bu nedenle hem spor öncesi hem de spor sonrası tüketilen besinlerinde bu kombinasyonlara uygun bir şekilde oluşturulması gerekmektedir. Fakat bakıldığında birçok sporcu yanlış beslenmektedir. Sizler için Spor sonrasında yenilesi gerekenleri listeledik;

İçindekiler

Enerji Barları   

Son zamanlarda birçok sporcu spor sonrasında enerji içecekleri ve barları tüketmektedir. Oldukça rağbet edilen enerji barları sporcular tarafından yorgunluklarını atması ve canlılık kazanması için oldukça önemli besin kaynakları arasında gösterilse de içerisinde barındırmış olduğu şeker neticesinde yapmış olduğunuz sporun boşuna gitmesine de neden olmaktadır. Enerji barı yerine meyveli yoğurt tercih edilmesi hem sağlığınız açısından hem de doğru beslenmeniz açısından daha iyi bir tercih olacaktır.

Gazlı İçecekler

Gazlı içeceklerde spor yapıldıktan sonra enerji barları gibi en çok tercih edilen içecekler arasında yer almaktadır. Çok yüksek şeker oranına sahip olan gazlı içecekleri tercih etmeniz sizlerin yapmış olduğu sporun da heba olmasına neden olacaktır. Bundan dolayı spor sonrasında gazlı içecek içmemeye dikkat etmeli ve beslenmenize özen göstermelisiniz.

Ekmek

Ekmek yenildiği andan itibaren vücuda girmesi ile birlikte şekere dönüşen bir gıdadır. Bu nedenle sporcuların beslenme listelerinde yer almamaktadır. Spor sonrasında tahıllı ekmekler haricindeki ekmekleri tüketmek hem diyetiniz açısından hem de sporunuz açısından tüketmemeniz gereken besinler arasında yer almaktadır.

Çiğ Sebzeler

Sebzelerin faydaları sayamayacak kadar çoktur. Fakat çiğ bir şekilde tüketilmesi ve spordan sonra yenilmesi sizlerin zararına olacaktır. Sporcuların beslenme düzenlerine oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir. Kaslarını korumak isteyen ve metabolizma hızının dengesini sağlamak isteyen sporcuların çiğ besin tüketmekte oldukça dikkat etmesi ve özen göstermesi gerekmektedir.

Tuzlu Atıştırmalıklar

Spor sonrası yapılan en büyük hatalardan biri de tuzlu atıştırmalık tüketmektir. Yüksek tuz oranına sahip tuzlu atıştırmalıkları spor sonrasında tüketmek su ve tuz dengesini bozduğundan dolayı sağlığınız açısından da risk oluşturmaktadır. Bundan dolayı yapılan spor sonrasında tuzlu atıştırmalık tüketmemenizi tavsiye ederiz.

Peynir

Marketlerden almış olduğunuz peynirler işlenmiş gıdalar oldukları için yüksek tuz oranına sahiptirler. Yüksek tuz oranına sahip olan bu peynirleri spordan sonra tüketmeniz hem diyetiniz hem de sağlığı açısından oldukça önem arz etmektedir.

Sporcu düzenli ve sağlıklı beslenme konusunda da sporda olduğu gibi özen göstermeli ve dikkatli davranmalıdır. Bu düzen kendisini başarıya götürecek yegâne anahtarlardan bir tanesidir.


Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.